Potrebujete zregenerovať pečeň? Okoreňte si jedlo kurkumou!

Nový priekopnícky výskum bol práve zverejnený v časopise Journal of Medical Association. Prieskum objavil, že primárny polyfenol v kurkume – kurkumín – je schopný opraviť a regenerovať pečeňové tkanivo pokusných potkanov s cukrovkou.

Autor: J. D. Heyes ~ Zdroj: NaturalNews.com ~ Foto: Shutterstock.com

[columns autocols=“2″]
[dropcap type=“2″]V[/dropcap]ýskumníci podávali kurkumín potkanom postihnutým cukrovkou a ktorých pečeň preukázala charakteristickú patológiu a deštrukciu tkanív.

Kurkumín bol schopný vyvolať významné obrátenie stavu. Výskumníci uvádzajú, že regenerácia pečene je naozaj zásadná, vracia sa do svojich zdravých normálnych vlastností. Tieto výsledky optimisticky preukázali potenciálne využitie kurkumínu ako nového terapeutického činidla v pečeňovej patológii diabetických potkanov.

Tento výskum je pritom najsľubnejší a ukazuje liečebné spojenie kurkumínu s oboma formami cukrovky. Existujú ale i staršie výskumy ukazujúce túto väzbu.

Skorší výskum – podobné závery

Vedci, ktorí publikovali svoje výsledky v časopise Diabetes Care v júli, uvádzajú, že denná dávka kurkumínu v zmesi korenia karí po dobu 9 mesiacov zabránila rozvoju cukrovky u osôb v stave tzv. pre-diabetes, rovnako tak zabránila v rozvoji cukrovky II. typu u obéznych osôb s vysokou hladinou cukru v krvi.

Táto štúdia skúmala 240 pacientov s pre-diabetom, ktorí boli náhodne rozdelení do skupín, ktoré buď brali kapsuly kurkumínu alebo placeba, ktoré vyzeralo na pohľad rovnako, len bez účinných látok. Po deviatich mesiacoch 19 zo 116-tich pacientov liečených placebom ochorelo cukrovkou II. typu, naopak žiadny zo 119-tich pacientov liečených kurkumínom neochorel.

Hoci výsledky boli pozoruhodné, je potrebné dlhšie štúdium, aby sa zistilo, či sa aj pri užívaní kurkumínu choroba nakoniec nerozvinie. Kurkumínový extrakt môže byť bezpochyby použitý ako intervenčná terapia pre osoby s pre-diabetom.

Kurkumín inak môže mať protizápalové účinky a môže pôsobiť ako antioxidant. Dáva sa však aj do súvislosti s ochoreniami ako Alzheimerova choroba, vysoký cholesterol či osteoartróza.

Kurkumu zoženiete ako samostatné korenie v špecializovaných obchodoch s korením, je však súčasťou aj korenia karí, ktoré nájdete v každom obchode. Kurkumín sa pridáva aj do horčice, dodáva jej osobitú štipľavú chuť a žltkastú farbu.

[/columns]


Súvisiace články

Aký je Váš názor?