Je žuvačka najtoxickejšou látkou v supermarkete?

Nedávno som sa spýtal asi tridsiatich žien, ktorých vek bol väčšinou do 40 rokov, či majú pri sebe žuvačku. Dvadsaťsedem z tridsiatich bolo schopných vytiahnuť balíček žuvačiek a niektoré dokonca zašli tak ďaleko, že mi povedali, prečo majú rady konkrétnu značku, či príchuť žuvačky.

Autor: Dr. Scott Graves ~ Zdroj: ActivistPost.com ~ Foto: Shutterstock.com

[columns autocols=“2″]
[dropcap type=“2″]A[/dropcap]j keď to nie je reprezentatívna vzorka všetkých žien, 90% z nich žuje denne žuvačky a niektoré aj viac kusov za deň. Ako u mnohých vecí, ktorým vystavujú denne svoje telá, poďme chvíľu analyzovať zloženie žuvačiek a položiť niekoľko dôležitých otázok týkajúcich sa toho, ako prispievajú k dobrému zdraviu. Koľko z nás sa pozrelo na zloženie na obale žuvačiek?

Ak áno, viete, čo každá z týchto látok je? Je žuvačka väčšia „dávka rakoviny“ ako cigareta? Ako uvidíte ďalej, komerčne produkované žuvačky sú jedny z najviac toxických látok, ktorým môžete vystaviť svoje telo a doslova môže viesť k niektorým z najhorších chorôb na svete.

Tu je zoznam najčastejšie sa vyskytujúcich prísad v najobľúbenejších žuvačkách na trhu:

  • Sorbitol, xylitol, manitol, maltitol
  • Gumový základ
  • Glycerol
  • Prírodná a umelá aróma
  • Hydrogenizovaný kokosový olej a škrob
  • Aspartám-acesulfám
  • Sójový lecitín
  • Farbivá
  • BHT (butylhydroxytoluén)
  • Kyselina jablčná, kyselina citrónová

Prísada 1: Gumový základ

Predstavte si, že by k vám niekto prišiel a povedal: „Zažuval by si si gumu a plasty z pneumatiky?“ Asi by ste ho zdvorilo odmietli a možno ho chceli nahlásiť k lekárovi na psychologické vyšetrenie. „Gumový základ“ je zmes z elastomérov, zmäkčovadiel, tmelov a živice. Ďalšie zložky idúce do tejto zmesi je polyvinyl acetát, ktorý je často označovaný ako „tesárske lepidlo“ alebo „biele lepidlo“. Tuhý parafín je ďalšou zložkou, ktorá je vedľajším produktom rafinovanej ropy. Je žuvanie plastu, ropy a gumy bezpečné? Pri žuvaní sa vám tieto látky lúhujú do úst a tela.

Prísada 2: Aspartám

Spory ohľadom tejto látky sú veľmi rozšírené. Je to jedna z najviac toxických látok, ktoré môžeme konzumovať. Politická korupcia a stopa peňazí za týmto agentom choroby je kilometer dlhá. Aspartám je spájaný so všetkými hlavnými mozgovými chorobami, vrátane Alzheimerovej choroby a ALS (Amyotrofická laterálna skleróza). Je tiež považovaný za hlavného prispievateľa k mnohým ďalším chorobám ako je cukrovka, roztrúsená skleróza, astma, obezita a mnoho ďalších. Nachádza sa v mnohých diétnych výrobkoch na súčasnom trhu, ale v dlhodobom horizonte prispieva k obezite kvôli jeho extrémnej kyslosti. Aspartám je excitotoxín, ktorý príliš vzrušuje neuróny v mozgu, až vyhoria a umierajú. Dr. Russell Blaylock je popredným odborníkom na aspartám a ďalšie excitotoxíny a veľmi vám odporúčame, aby ste si pozreli jeho dokument s názvom „Sweet Misery: A Poisoned World“.

Prísada 3: Hydrogenovaný kokosový olej a škrob

Hydrogenácia je chemický proces, ktorý dodáva vodík cez dvojitú väzbu uhlíka. To sa robí za účelom zvýšenia trvanlivosti výrobku, premieňa olej do látky podobnej plastu. Tento proces tiež vytvára trans-tuky, o ktorých je v súčasnosti známe, že sú veľmi škodlivé pre zdravie.

Prísada 4: Farbivá

Oxid titaničitý je nanočastica, ktorá je veľmi bežná v opaľovacích krémoch, či mnohých ďalších zdravotníckych výrobkoch, vrátane syntetických doplnkov stravy. Nové dôkazy vedú k poznaniu, že táto látka je karcinogénna. My ako ľudia sme priťahovaní k veciam, ktoré sú pestré. Umelé potravinové farbivá, ako je červená 40, sú vyrobené z ropy a sú nebezpečné pre naše zdravie. Mnoho ľudí má na tieto látky extrémnu alergiu a navyše tiež prispievajú k ADD (porucha pozornosti) a ďalším poruchám a ochoreniam.

Prísada 5: Sorbitol, xylitol, manitol, maltitol

Tieto cukrové alkoholy sú pôvodne z cukru, ale sú tak zmenené, že sú brané ako neobsahujúce cukor. Všeobecné pravidlo je, že keď je príroda upravená a zmenená, aby sa vytvoril „lepší“ produkt, dosť často je výsledkom niečo, čo nie je zdravé. Niekto ide až tak ďaleko, že označuje tieto produkty ako oveľa horšie ako cukor a stimulujúce rast hmotnosti. Ďalšie vedľajšie účinky môžu zahŕňať bolesť brucha a hnačku. Je alkohol cukru lepší ako cukor? Žiadna z týchto látok nie je dobrá, takže porovnanie je trochu zbytočné.

Žuvačka a trávenie

Zakaždým, keď žujete žuvačku, je váš mozog oklamaný a myslí si, že jete jedlo. Preto vysiela signály do vášho žalúdka, pankreasu (slinivky brušnej) a ďalších orgánov zapojených do trávenia, aby sa pripravili na toto „jedlo“. Vaše slinné žľazy a slinivka začnú vysielať enzýmy, ktoré sú nevyhnutné pre trávenie potravy a vstrebávanie živín z potravy. Konštantná emisia enzýmov ich časom vyčerpá a potom môže byť tento proces spomalený. Ak nerozkladáte a nevstrebávate jedlo správne, časom môžete ochorieť, pretože telo potrebuje živiny k obnove a rozvíjaniu.

Alternatíva pre svieži dych

Dobrou alternatívou k žuvačkám je nosiť malú fľaštičku organického mätového oleja a keď budete chcieť svieži dych, stačí dať do úst jednu kvapku a dosiahnete rovnaký účinok. Môžete nájsť veľa potravinárskych olejov, ktoré sú skvelými pomocníkmi pre získanie sviežeho dychu.

V žuvačkách nie je nič prirodzeného. Je to chemická zmes, ktorá v žiadnom prípade neprispieva k zdraviu alebo dobrým zubom. Nenechajte sa pomýliť efektnou reklamou. Päť zložiek, ktoré sme hodnotili vyššie, v tej či onej forme prispievajú k chorobám a zlému zdraviu. Naozaj chcete podstúpiť toto riziko kvôli sviežemu dychu? V budúcnosti možno uvidíme, že žuvačky môžu prispievať k ochoreniu rovnako ako cigarety.

[/columns]


Súvisiace články

Komentáre

  1. Hugo Hlinka
  2. Tara
    • vlado
  3. Mischo

Aký je Váš názor?

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.